Het MIPS systeem
Het MIPS systeem is misschien wel de bekendste, je ziet het regelmatig voorbijkomen bij verschillende helmen. De helmen voor de speed pedelec bijvoorbeeld, deze hebben tegenwoordig allemaal het MIPS systeem. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Een hele mond vol, je hoeft dit niet te onthouden. Wat doet MIPS? Dat is een belangrijkere vraag. MIPS zorgt er voor dat de buitenschaal van je helm, licht kan meedraaien bij een impact. Het vangt de krachten dus nóg iets beter op. De 'remweg' van de klap wordt als het ware iets verlengt, waardoor de schok beter geabsorbeerd kan worden.
Hoe werkt het WaveCel fietshelm systeem?
Het WaveCel systeem is ook een mooie uitvinding. Het is bedacht door chirurg Madey en biomedisch ingenieur Bottlang. Je ziet het direct aan de helm. Er zit geen foam of schuim in, maar een golvende cellen structuur. Dit vangt de klap nog beter op volgens de ontwikkelaars. De kans dat je een hersenschudding oploopt is vele malen kleiner zeggen ze. Tijdens de impact heb je als het ware een eigen kreukelzone. De cellen kreukelen namelijk letterlijk in elkaar bij een klap. Dit zorgt voor een hele goede absorptie van de krachten die op het hoofd terecht komen. Er zit wel een klein nadeel aan deze soort helmen, ze zijn iets zwaarder en dat kan tijdens het dragen minder comfortabel aanvoelen.
Wat doet het SPIN systeem in een fietshelm?
Dit is een eigen systeem van de POC fabrikant. Het staat voor Shearing Pads INside. Binnen in de helm zitten pads die gevuld zijn met gel. Net zoals het MIPS systeem zorgt dit ervoor dat de helm tijdens een klap nog iets mee kan draaien. Ook dit moet weer zorgen voor een krachtenreductie op het hoofd. We hebben deze helm zelf nog niet getest, maar ons lijken de gelpads ook zeker bijdragen aan het draagcomfort.
Een fietshelm met KinetiCore
Dan is er ook nog het KinetiCore systeem. Dit is van Lazer. Deze fietshelmen zijn uitgerust met de KinetiCore techniek. Ze hebben hier volgens eigen zeggen jarenlang aan gewerkt en dit is volgens deze fabrikant de beste veiligheidstechniek die ze konden bedenken. Hier gaat uiteraard veel onderzoek en testen aan vooraf. Dit systeem zit helemaal in de helm zelf verwerkt. Daardoor is er meer ruimte voor ventilatie en ook het totale gewicht van de helm gaat hierdoor omlaag. Het werkt met schuimblokken die vervormen bij een harde klap. Hierdoor kan de buitenkant van de helm ook weer iets bewegen en zal de schok van de energie opgenomen worden.
Veel verschillende veiligheidssystemen
We zien dus dat er veel verschillende technieken zijn. Vaak ontwikkelen grote fabrikanten hun eigen veiligheidssysteem. Het één hoeft niet direct beter te zijn dan het ander. Het belangrijkste is dat deze systemen er voor zorgen dat de klap niet direct wordt doorgegeven aan het hoofd. Zoals beschreven werken deze opties ook als een soort van kreukelzone. Soms letterlijk, waardoor zoals we eerder vermeld hebben, een fietshelm niet voor een tweede keer gebruikt zou moeten worden na een heftige val. Het is net zoals met een auto die in de kreukels zit, daar stap je ook niet meer in.
Tot slot moeten we nog wel opmerken dat deze speciale veiligheidssystemen vaak in het duurdere segment beschikbaar zijn. Dat is omdat de snelle fietsers extra bescherming nodig hebben. Ook voor sporters die een hoge snelheid halen met bijvoorbeeld wielrennen of ruige sporten zoals MTB en BMX, is een extra veiligheidstechniek geen overbodige luxe.